Mijn favorieten

Bedenktijd hoe zit dat?

Als koper heb je drie dagen bedenktijd, hoe werkt dat precies? Kan ik echt zonder reden af van de ‘’gekochte’ woning?
 
Wij snappen heel goed dat je niet ieder week een nieuwe woning koopt. Wij helpen je verder. Sinds 2003 heeft een consument drie dagen bedenktijd. Zonder opgave van reden mag de koper de koop nog ontbinden. In een overspannen markt als deze, is dit ingevoerd als een bescherming tegen het nemen van overhaaste beslissingen. De koper heeft de mogelijkheid om binnen de bedenktijd een deskundige te raadplegen over de gesloten koop. In de wet is afgesproken dat deze wet dwingend is, dat betekent dat er ook niet met wederzijds goedvinden van mag worden afgeweken.
 
Je tekent tegelijk met de koopovereenkomst de ontvangstbevestiging. Daarin geef je aan wanneer je getekend hebt en een afschrift zult ontvangen, dit mag ook per mail of in een aparte verklaring. Dit is handig want zo weet iedereen wanneer de bedenktijd is begonnen.
 
De bedenktijd begint de dag nádat koper en verkoper hebben getekend én een kopie hebben ontvangen. Het tijdstip maakt in deze niets uit, de volgende dag 1 seconde na 12 uur gaat de bedenktijd in en drie dagen later eindigt de bedenktijd om middernacht.
 
Soms duurt een bedenktijd langer dan drie dagen, de wet geeft aan dat de bedenktijd tenminste twee dagen moet hebben die niet in het weekend of feestdagen vallen. We hebben het natuurlijk over werkdagen, dus weekenden en feestdagen zijn hierbij uitgesloten. Als voorbeeld, je tekent op donderdag, vrijdag is de eerste dag van de bedenktijd, dan verloopt de bedenktijd op maandag om middernacht. 
 
Heb je spijt of wil je om een andere reden of zelfs zonder reden van de woning afzien dan kan dit. Er zijn geen voorgeschreven regels voor het inroepen van de bedenktijd.
We adviseren om dit toch per mail te sturen en te vragen om een bevestiging , zodat je zeker weet dat het de verkoper heeft bereikt.
 
Let op heb je als koper gebruik gemaakt van de bedenktijd en wil je binnen zes maanden hetzelfde huis van dezelfde verkoper kopen, dan heb je niet recht op nogmaals een bedenktijd.
 
Als verkoper heb je normaliter geen bedenktijd, echter in overleg kan dit worden besproken mits beide partijen het hiermee eens zijn.
 
Kom je er niet uit? Vraag het ons, daar zijn we tenslotte voor ;)