Mijn favorieten

Resultaat met een internet of toch de klassieke makelaar?

5 oktober 2017, Leverink + Assen Resultaatmakelaars te Hengelo
 
Denk je zelf je woning wel te kunnen verkopen via het internet en zo die paar duizend aan courtage te besparen voor die ene mooie bank of die kleine verbouwing? En ook al heb je je wel goed voorbereid met behulp van het internet, beheersen jullie dan dat kat-en-muisspel van onderhandelen wel voldoende?
 
Internetmakelaars zijn goedkoop, maar leveren ook veel minder op. Uw keuze voor een makelaar kan vaak doorsijpelen naar de verkoopprijs van de woning. De prijs kan soms zelfs wel 10% verschillen, afhankelijk van de makelaar die de woning verkoopt.
 
Dit blijkt uit de analyse van makelaarvergelijker datHuis.nl waarbij internetmakelaars en full service makelaars met elkaar werden vergeleken. Hiervoor werden transacties van ruim 375 woningen onder de loep genomen. De huizen werden verdeeld in clusters waarbinnen transacties van huis werden vergeleken die op hetzelfde moment in de verkoop op Funda werden gezet, met dezelfde vraagprijs en die binnen een bepaald postcodegebied vielen.
 
Courtage ouderwets?
Ondanks dat zo’n twintig jaar geleden de consument volledig afhankelijk was van de klassieke makelaar, niet alleen vanwege de knowhow had de makelaar ook de promotiekanalen in handen zoals huizenkrantjes, advertenties in huis-aan-huisbladen en de etalages van de makelaarskantoren zelf. Het klopt inderdaad dat als je huis eenmaal op Funda staat, iedereen je vindt. Daar maken internetmakelaars handing gebruik van.
Waar de internetmakelaars landelijk werken, werkt de klassieke makelaar met een grote groep connecties in de eigen regio. De internetmakelaar biedt hun diensten voornamelijk online aan en gaat ervan uit dat dat de verkoper zelf ook actief is bij de verkoop van de woning. Bezichtigingen en het schrijven van de verkooptekst wordt bijvoorbeeld over gelaten aan de verkopers zelf.
Ondanks dat de klassieke makelaar nog wel met een courtage werkt, een vast percentage van de verkoop- of aankoopprijs dat een makelaar aan zijn klant in rekening brengt voor zijn dienstverlening, zijn de statistieken er wel naar dat de klassieke makelaar een huis voor een veel hogere prijs weet te verkopen dan de internetmakelaar. Reken dat verschil maar eens uit aan winst, ondanks de courtage!
 
Overige voordelen van de klassieke makelaar
Ook steeds meer klassieke makelaars hebben tegenwoordig online- en deeldiensten die ze aanbieden. Het wordt een wedstrijdje dat de klassieke makelaar dwingt om zijn meerwaarde te vinden. Deze meerwaarde is, dat de klassieke makelaar wat meer met je mee denkt en kent de lokale markt over het algemeen heel goed. Neem bijvoorbeeld de huidige overspannen nieuwbouwmarkt in de omgevingen Hengelo en Borne. In dat soort markten is de lokale makelaar doorgaans beter op de hoogte van eventuele nieuwbouwprojecten.
In principe is het niet de bedoeling om vooraf onderling informatie uit te wisselen, maar vaak weet de klassieke makelaar eerder dat er een aantrekkelijk huis op de markt komt. Als je denkt dat je huis op een lastige ligging of onder een moeilijk verkoopbaar segment valt is een klassieke makelaar zeker een aanrader. En mocht je die tien bezichtigingen op een rij krijgen, dan is het toch ook niets anders dan prettig dat je dit niet zelf op je hoeft te nemen tijdens normale werktijden?
Tevens vindt niet elke koper het fijn om door de verkopers rondgeleid te worden. Vaak ben je dan wat minder vrij en zullen kritische vragen niet gauw gesteld worden. Mocht je er toch voor kiezen om voor de internetmakelaar te gaan, is een dikke huid zeker aangeraden. Sommige kijkekers zullen je huis afkraken en dat valt niet voor iedereen even goed te verteren.