Mijn favorieten

Duurzaam, duurzamer, hét duurzaamst

Duurzaam wonen

 

Gelukkig groeit bij ons allemaal het besef dat we zuinig moeten zijn op onze planeet én dat we zelf echt wel een verschil kunnen maken. Ben je zelf benieuwd naar wat je kunt doen om duurzamer te wonen? We zetten wat tips voor je op een rij:

 

Zonnepanelen

Je ziet ze steeds meer: zonnepanelen. Een goede manier om te verduurzamen, maar wel 1 om goed over na te denken. De investering verdien je namelijk pas na jaren terug. Niet erg, maar heb je bijvoorbeeld nog de stille wens om in de toekomst te verhuizen? Dan is deze investering wellicht nu niet verstandig. Laat je goed voorrekenen waar je het over hebt, wat het oplevert en op welke termijn.

 

Isoleren

Ramen, deuren, vloeren, muren, maar ook het het dak, laten zich goed isoleren. Zo druk je onnodig warmteverlies de kop in. Isoleer je de spouw, dan scheelt dit ook aanzienlijk in de gasrekening. ’s Winters zorg je er zo voor dat de warmte binnen blijft en ’s zomers houdt je het huis langer koel.

 

Verbouwen

Ga je (ver-)bouwen? Kies voor materialen en producten die goed zijn voor de leefomgeving en geproduceerd zijn op een maatschappelijk verantwoorde manier. Niet alleen duurzaam, maar je creëert zo ook iets unieks door niet te kiezen voor alledaagse materialen.

 

Efficiënte cv-ketel

Veel energie wordt verbruikt door de cv-ketel. Door ‘m op de juiste manier af te stellen, bespaar je een hoop. Is jouw ketel toe aan vervanging? Doen! Het kost echt niet alleen geld; het levert ook geld op. De nieuwere modellen zijn doorgaans veel efficiënter in te stellen, wat de aanschaf van een nieuwe ketel interessant maakt. 


Weg met ‘hebbedingetjes’

In plaats van spullen kopen die maar een tijdje mee gaan, kun je beter spullen kopen die lang mee kunnen. Je hoeft niet per se met alle interieurtrends mee te lopen. Als je een paar goede tijdloze items hebt zoals een bank, kast of tafel die jarenlang mee gaat en leuk blijft, dan scheelt dat al heel veel geld. Ga je toch iets vervangen? Kijk ook eens naar tweedehands. Misschien niet jouw eerste idee, maar ‘vintage’ is niet voor niets een trend geworden.

Heb jij nog handige tips? We zijn benieuwd. Deel ze met ons!