Mijn favorieten

Hoe bepaal je de vraagprijs van je woning?

Vraagprijs van je woning bepalen

Je gaat je huis verkopen? Spannend! De eerste vraag die dan snel rijst is ‘Wat is mijn huis waard?’. Als verkoopmakelaar helpen we je daar natuurlijk bij. Maar hoe doen we dat eigenlijk?

Aan de slag

Wij adviseren je bij het vaststellen van de vraagprijs en dan gaan we niet over 1 nacht ijs. Wij doen hiervoor grondig onderzoek: 
  • Wij houden rekening met het onderhoud en de technische staat van je woning. 
  • Wij beoordelen de ligging en de woonomgeving. 
  • Wij inventariseren de financiële lasten, bijzondere bepalingen en milieuaspecten. 
  • Bij appartementen vragen wij onder andere naar het functioneren van de Vereniging van Eigenaren en de hoogte van het reservefonds. 
  • Wij bekijken hoe je woning in de markt ligt. Staat het in een gewilde buurt? Hoe groot is de vraag naar jouw type woning? 
  • Wij onderzoeken voor welke prijzen soortgelijke woningen in de omgeving van jouw woning worden verkocht. 
  • Wij beoordelen de energiezuinigheid van de woning. 
De uitkomst is een vraagprijs waarbij je het meest gebaat bent: een realistische vraagprijs. 

DIY

Woningzoekenden kunnen natuurlijk zelf ook de waarde van je woning checken. Door bijvoorbeeld op Funda te kijken voor welke prijs de woningen in de buurt verkocht zijn. Hoewel de vraagprijs niet hetzelfde is als de woningwaarde, geeft dat toch een indicatie. Ook kunnen ze de eerdere verkoopprijs van je woning opvragen bij het Kadaster. Daarnaast kunnen ze een aanvraag indienen bij Calcasa, een onafhankelijke organisatie die voor een klein bedrag de waarde van jouw huis vaststelt. Dit kan via de site van de Vereniging Eigen Huis. Wil een potentiële koper op zeker spelen, dan neemt deze een onafhankelijke makelaar/taxateur in de arm die jouw huis helemaal doorlicht.

Liefde op het eerste gezicht

Het mag helder zijn, de woningwaarde is niet hetzelfde als de vraagprijs. Als verkoper heb je recht om daar van af te wijken. En voor een koper gaat de waarde van een huis lang niet altijd over de prijs; het is vaak ook gebaseerd op gevoel. Soms ziet een koper een huis en dan is het liefde op het eerste gezicht. De koper weet het direct ‘Dit is het!’ en heeft er dan stiekem meer voor over om het huis in bezit te krijgen.

What’s in it for me?

Bedenk je als verkoper ook goed wat je er zelf aan over wilt houden. Wat heb je zelf betaald, wat heb je geïnvesteerd, wat wil je nu zelf gaan kopen? Voeg dat samen met het advies van je makelaar en kom samen tot een reële vraagprijs. En dan hup, dat bord in de tuin! 

Meer vragen? Bel of mail ons gerust!

Woning van de maand

Bel mij

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring