Mijn favorieten

Eerst kopen of toch eerst verkopen?

Eerst kopen of eerst verkopen?
 
De woningmarkt is in korte tijd 180 graden gedraaid. De hypotheekrente is historisch laag, wat maakt dat het zeer aantrekkelijk is om te verhuizen. Of je nu per toeval je droomwoning tegenkomt of na een lange zoektocht, er bestaat een kans dat je huidige woning niet eens in de verkoop staat of dat het bordje ‘te koop’ nog in de voortuin staat. Toch wil je de overwaarde van je huidige woning graag gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Gelukkig bestaat er voor dit soort situaties een overbruggingskrediet. Hieronder leggen wij je alle mitsen en maren uit.
 
De overdracht van je te verkopen woning heeft nog niet plaatst gevonden of je hebt nog helemaal geen koper voor je woning. Super onhandig als je deze overwaarde wil gebruiken voor de financiering van jouw droomhuis. Fijn dat er voor dit soort situaties een overbruggingskrediet bestaat. Je leent met dit krediet het bedrag, of een gedeelte, bij dezelfde geldverstrekker waar je de hypotheek voor je nieuwe huis regelt. Je hebt tussen de 6 maanden en 2 jaar de tijd om je oude woning te verkopen, ideaal toch?
 
Waar moet je aan voldoen?
Na de crisis staan geldverstrekkers er niet om te springen om een overbruggingskrediet af te sluiten. Het is en blijft een risico, zeker als er nog geen koper voor jouw woning is. Plus minus de helft van de geldverstrekkers heeft als eis dat de ‘’oude’’ woning in de verkoop moet staan. Uiteraard gaat de geldverstrekker eerst onderzoek doen of je de dubbele lasten tijdens de overbrugging kunt dragen. Krijg je groen licht, dan mag je geld opnemen om de dubbele lasten te betalen en geheel of gedeeltelijk te investeren in je nieuwe woning.
 
Wat kost een overbruggingskrediet?
Om een overbruggingskrediet af te sluiten dien je in de meeste gevallen dit bij de notaris over te sluiten en wil de bank ook een vergoeding voor het afsluiten van een overbruggingskrediet. En niet te vergeten de hogere maandelijkse hypotheeklast tijdens de overbrugging, dit vanwege het risico dat de geldverstrekker loopt. Je betaalt namelijk zowel de hypotheek van je nieuwe als oude woning én de rente over het krediet dat je hebt afgesloten. Gelukkig is de rente die je betaalt fiscaal aftrekbaar. Vindt de overdracht plaats of heb je je woning verkocht, los je het overbruggingskrediet in één keer af.
 
Laat je vooraf goed adviseren door een onafhankelijke financieel adviseur.



 

Woning van de maand

Bel mij

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring